onsdag 5 november 2014

Vägen mot Bålberget av Therése Söderlind

Veronica växer upp i Nyland i Ångermanland. Hennes uppväxt präglas av föräldrarnas relation som kantas av otrohetsaffärer och svek. Hon spenderar mycket tid med sin farmor, farmor som blev mamma tidigt och var ensamstående med sonen Jacke under hela hans uppväxt. Vem som är far till Jacke är det ingen som vet. En uppgift i skolan får Veronica intresserad av häxprocesserna på 1600-talet och de omtalade häxbål som sägs ha brunnit på Bålberget år 1675. Av sin farmor får hon höra berättelsen om Malin, som enligt farmor är en släkting till Veronica som sägs ha klarat sig undan processen med livet i behåll. Veronica drar med sin pappa till biblioteket för att släktforska och får även sin pappa att ta reda på om man kemiskt kan utvisa om häxbränningen verkligen har inträffat.
Parallellt får vi följa Malin och Matz som växer upp i granngårdar i Nyland, leker oskiljaktigt tillsammans under uppväxten men skiljs åt av föräldrarna när de inte blir gifta med varandra utan blir bortgifta på varsitt håll. Malin gifts bort med Erke, som tidigt visar tendens på våldsamt beteende och Malins äktenskap blir olyckligt. Matz blir inte heller lycklig med sin Annika. Både Malin och Annika blir anklagade för att vara häxor och stora rättegångar med många inblandade drar igång. Barn tvingas vittna mot föräldrarna och kvinnor får rådet att erkänna sitt samröre med djävulen för att slippa straff. Annikas son Olof vittnas mot sin egen mor. Olof och Malins dotter Segrid blir även de under uppväxten oskiljaktiga och så småningom, mot alla odds, gifta med varandra. Segrid skyddar sin mors minne, trots hennes dåliga rykte i bygden. Bara Segrid förstår Malins handlande och hennes stora offer.
Det här är en magisk roman som om du ger den lite tid kommer att drabba dig hårt. Det är en stark berättelse om ursprung, arv, mod, makt, familjehemligheter, manligt förtryck, offer och stark kärlek.