fredag 26 mars 2010

Ny bok från f.d. elev på Aranäs


Du missar väl inte bibliotekets skrivtävling? Sista inlämningsdag den 16 april. När Jonas Strandberg gick här på skolan fanns ingen skrivtävling. Men efter studenten har Jonas skrivit och gett ut boken Bandet - det finns bara ett enda sätt att brinna upp (Vulkan 2009). Den utspelar sig i Göteborg, och på Aranäs, och skildrar drömmar om musik. Låna den på biblioteket! Den står på nyhetssnurran.

torsdag 25 mars 2010

Finanskriser och annat ekonomiskt

Den som har levt i Sverige under de senaste decennierna har lärt sig att den ekonomiska konjunkturen går upp och ner. Goda tider avlöses av sämre tider, och kronan, räntan och börsen går upp och ner. Under större delen av 00-talet har världen haft en stark ekonomisk tillväxt. Indien och Kina har framträtt som nya ekonomiska stormakter och här i Sverige har ekonomin växt stadigt, samtidigt som ökande sysselsättning och utlåning har gjort att det funnits gott om pengar i cirkulation. Men så tog det plötsligt stopp. Över hela världen vacklade bankerna och bekymrade ledare fick gå in med 1000-tals miljarder i kapitaltillskott och garantiåtaganden för att inte hela finanssektorn skulle braka ihop. Vad var det som gick fel?

Stefan de Vylder försöker ge en förklaring i Världens springnota (Ordfront 2009). Han går igenom en rad av de senaste decenniernas ekonomiska kriser och pekar på likheter och skillnader, och han resonerar också om vad vi kan göra för att hindra eller åtminstone mildra framtida kriser. Hans bok är mycket lärorik och tillgänglig för den som, i likhet med undertecknad, saknar djupare kunskaper om ekonomiska förhållanden. Ofta är den svindlande som science fiction och spännande som en deckare. Samma ämne tas upp av Lars Ahnland i boken Kasinoekonomins fall (Leopard 2009).

Alan Beattie har ett annat fokus i Världens ekonomiska historia i tio kapitel (Forum 2010) men den är skriven i skuggan av den senaste finanskrisen som spökar här och där i de olika kapitlen. Här kan man få veta t.ex. varför olja och diamanter ofta är till mer skada än nytta för ett lands ekonomi, varför kokain inte odlas i Afrika och varför pandor är värdelösa. Rafflande!

onsdag 24 mars 2010

Aldrig mera krig

Första världskriget i Flandern var en lerig historia. Kilometerlånga skyttegravar, en front som med tusentals stupade soldater som pris flyttades några kilometrar fram och tillbaka. Där hamnar William Dunne från Dublin. För kort för att bli polis som pappa. Men en soldat blir väl pappa stolt över, och Williams stora kärlek Gretta får en värdig man den dag han återvänder. Under sin första permission under påsken 1916 blir Willie vittne till hur en jämnårig upprorsmakare skjuts till döds av polisen. Då Willie uttrycker sin förvirring och förtvivlan i ett brev till sin far uppstår en spricka i deras relation. Men Gretta väntar väl ändå på honom?

Mot löfte om självständighet för Irland värvades tusentals unga irländare att slåss på britternas sida i kriget på kontinenten. I A Long Long Way (Faber 2005) skildrar Sebastian Barry realistiskt krigets fasor, och hur soldaterna försöker överleva dag för dag. På köpet får vi också en bit av Irlands historia.

Jag kan hälsa er från en skyttegrav i Flandern,
från en krater vid Gallipoli

Från fyra fasans år vid Döde Mannen
och från alla oss som kämpade vid Somme


Från alla oss som slagits i Galicien
och som överlevt en gasattack vid Marne

En hälsning ifrån helvetets Passchendaele
och från ett lerigt träsk vid Tannenberg

Från tolv miljoner döda kan jag hälsa er: Aldrig mera krig!

(Aldrig mera krig; Text: Peter Wahlqvist ) English review here!

måndag 22 mars 2010

Håpas du trifs bra i fengelset

Förra året var mikronoveller en av snackisarna på mina släktmiddagar i Jönköping. Lokaltidningen Jönköpings-Posten hade uppmanat läsarna att skicka in egenhändigt skrivna mikronoveller, och snart utgjorde de en till synes aldrig sinande ström in till redaktionen. En mikronovell ska, enligt JP:s definition, med sina sex ord förmedla så mycket innehåll som möjligt, inte helt lätt men vore det lätt skulle det ju inte vara något kul.

Jag har personligen svårt att tänka mig en mer innehållsdiger mikronovell än titeln på Susanna Alakoskis senaste roman: Håpas du trifs bra i fengelset (Bonnier 2010). Boken handlar om syskonen Anni och Sami som växer upp med missbrukande föräldrar men reagerar helt olika på sina erfarenheter. Anni blir socialarbetare medan Sami blir narkoman. Romanen är Alakoskis andra efter den mycket omtalade Svinalängorna från 2006.



"I see dead people..."

Odd Thomas inte bara ser döda människor - de ser honom, och vill honom en massa saker hela tiden. Läs den roliga och spännande berättelsen, skriven av Dean Koontz (Bra Böcker 2003).
Så här står det om boken i katalogen:"Odd Thomas, kock på en snabbmatsrestaurang mitt i öknen, upplever att de döda försöker kommunicera med honom. En mystisk man med ett arkivskåp fyllt av information om världens värsta mördare kommer till staden. Vem han är kan inte ens de döda berätta. Odd kämpar för att undvika en hotande katastrof."
Biblioteket har boken både på svenska och engelska