lördag 24 januari 2009

Hur man simtränar utan bassäng


Läs "Whale Talk" (Harperteen 2001) av Chris Crutcher!
T.J. Jones är den enda svarta eleven på Cutter High School. Men lång, stark och vältränad rycker han ut för att försvara den hjärnskadade Chris när han blir mobbad av skolans superidrottsman. T.J. drivs inte bara av rättskänsla, utan också av en stark vrede. Den grundlades när hans drogberoende mamma vanvårdade och övergav honom som tvååring. Idag behärskar han vreden tack vare terapi och varmhjärtade adoptivföräldrar. Läs den underbara historien om när T.J. bildar ett simmarlag på skolan, ett lag som plockats ihop av skolans utstötta: "en muskelman, en psykopat, en jätte och en kameleont". Och det på en skola som saknar simbassäng. Men svårigheter är till för att övervinnas, och Crucher har skrivit en gripande och stark berättelse om hur simmarlaget inte bara kämpar i bassängen, utan också hur de tampas med sina brokiga, svåra uppväxtförhållanden.

fredag 23 januari 2009

Vi hade ingenting, bara våra unga ansikten


"Vi lämnade
varje fest sist av alla
och vi hade ingenting
bara våra unga ansikten
världen var sjuk
sjuk och stängd sedan tusentals år
röd neon föll som glöder
gatorna rann av svart
och jag vet inte vad det var värt
hur mycket som finns kvar
men det satte sig i våra kläder
satte sig i vårt hår
och vi har inte kommit hem
det är en lögn att vi har kommit hem
vi kommer aldrig hem
ingen av oss kommer hem"


ur Bruno K.Öijers Dimman av allt (W&W 2001)

Det hände att Elisabet under sina strövtåg i parken helt oväntat mötte mr Darcy


Jane Austens Stolthet och fördom (Forum 2006) kom redan 1813, men det är verkligen en evig kärlekshistoria. Elisabet är just både stolt och fördomsfull, men dras ofrivilligt till den tjusiga mr Darcy, som är precis lika stolt. Kärlek med förhinder med andra ord, men alldeles ljuvligt och oemotståndligt.

Och ordet blev människa


Den mänskliga evolutionen upphör aldrig att fascinera. I Gryning över Kalahari: hur människan blev människa (Ordfront pocket 2007) ger Lasse Berg sin bild av frågan om vårt ursprung, och tar sig dessutom an frågan om vad en människa är. Ingen liten fråga. Han har intervjuat de främsta vetenskapsmännen inom evolutionslära, arkeologi och paleontologi, och rest till bushfolket i Kalahariöknen som lever på att samla och jaga precis som de tidiga människorna gjorde. Boken handlar om våra medfödda känslor, om de första människorna, om hur världen uppfylldes, och om den mänskliga naturen. Tre saker gör vår art speciell: vår förmåga till samarbete, vårt språk och vår teknologi. Tittar man tillbaka på människans levnad svindlar det. Är det möjligt att människan har lika lång tid kvar på jorden om man tittar framåt?

Himlen har fått en konstig färg...som om dagen håller på att förblöda


Jenny Downhams Innan jag dör (Pocketförlaget 2008) är berättelsen om sextonåriga Tessa som har leukemi och vet att hon ska dö. Hon bestämmer sig bokstavligen för att leva varje dag som om den vore hennes sista, och gör en lista över saker som hon vill hinna göra. Högst upp på listan är att vara tillsammans med en kille. Det är så fruktansvärt orättvist, sorgligt och onödigt att hon är döende, men hon lägger all sin kraft på att göra sin sista tid i livet till den bästa. Hoppfullt trots allt.

torsdag 22 januari 2009

En sann historia?


Få kan ha undgått diskussionen kring sanningshalten i böckerna om Mia som Liza Marklund skrivit tillsammans med psudonymen Mia Eriksson. Den bok som rönt mest uppmärksamhet är Gömda: en sann historia (Bonnier Alba 1995). I den skildras hur Mia tvingas fly undan en våldsam man. Många delar av historien överensstämmer med verkligheten, men inte alla har det visat sig. Det gör Monica Antonsson klart i boken Sanningen om Gömda (Blue Media 2008). Magnus Persson, docent i svenska på Malmö högskolas lärarutbildning säger i GP den 14 januari att det är positivt om förlagen får sig en tankeställare och om läsarna blir mer kritiska, och passar på att slå ett slag för skönlitteraturen. Han menar att om man bara läser "sanna historier" missar man viktig träning i empati, fantasi och inlevelse som skönlitteratur kan ge. Tänkvärt...och jag kan inte låta bli att känna mig lite korkad, eftersom jag svalde hela Gömda-historien så okritiskt när böckerna kom. Men det var jag uppenbarligen inte ensam om.

tisdag 20 januari 2009

Ingen är en främling


Kolonialismen kastar en tung skugga över Afrika än idag. Vid 1800-talets slut var Europa i full färd att stycka upp Afrika mellan sig. Den belgiske kungen Leopold II roffar åt sig området runt Kongofloden, och under hans överseende dör cirka 10 miljoner människor i Kongo, ett nästan ofattbart antal, och ett av de största folkmorden i modern tid. I boken Kung Leopolds vålnad (Ordfront 1998) skriver Adam Hoschchild om tre decennier då Kongo plundrades och exploaterades, men där några få vågar protestera och bildar upprinnelsen till den första människorättsrörelsen.

Ta mig då, jag är kille! Varför rota bland mina snygga kompisar?


Martin Kellerman är produktiv som få, och serien Rocky, som hunnit bli både teater och animerad film firar 10 år. Volym nummer 15 (Kartago förlag 2008) är det senaste seriealbumet i raden. Jag gick på gymnasiet när första Rocky kom, och det kändes lite revolutionerande, Martin Kellerman hade en alldeles egen ton, väldigt samtida. Nu fyller jag trettio nästa vecka, och då känns det bra att Rocky också blir äldre. Nu har Rocky fått en praoelev, en riktig fjortis, som får honom att inse att han faktiskt är vuxen nu...och att det är helt okej. Rocky är utmärkt att hålla i handen när ålderskrisen kommer.