fredag 19 december 2008

Julläsning med katten Tilda



Nu stänger Aranäs bibliotek för jullov, och jag och Else-Britt tar semester. Jag lånade med mig några böcker hem idag: Marguerite Duras Dödsjukdomen (Modernista 2008), Cormac McCartys Vägen ( Albert Bonniers förlag 2008) Slavenka Drakulics Som om jag inte vore där (Norstedts 1999) och Ying Chens De otacksamma (Elisabeth Grate bokförlag 2003). Kanske dyker de upp som boktips här framöver. God jul!

Jag vill inte vara den ingen gillar, som snackar sanning






"/.../Och min mamma sa,
Dani, min son
Dom snygga tjejerna är inte till dig
Och min mamma sa
Dani, min son
Du får göra vad du vill men ljug inte
/.../
Men jag antar
det finns hopp kvar
i vad nu har kvar och tar:
principen om kunskapens förvar i försvar
till dunka-dunka dunk ett till
/"


ur Två världar i Daniel Boyacioglus Istället för hip hop (Tiden 2003).

Gräsklipp och små bitar våt mossa mönstrar smalbenen upp mot knäna


Jessica Berglunds debutroman Simtag (Albert Bonniers förlag 2008) är en kärlekshistoria, om än en okonventionell sådan. Anneli blir kär i sin bästa vän Cecilia. Känslorna får henne att dra sig undan, och ensamheten hon känt växer sig än större. Jessica Berglund sammanfattar själv boken med orden: "Stora känslor, små handlingar, väder och natur." Naturlyriken och kärleken står i fokus i denna lågmälda, västsvenska längtansberättelse.

Han luktade så vansinnigt gott, trots att han hade dansat hela natten och säkert svettats en del


Denise Rudberg tillhör den svenska chick lit-trojkan (dit räknar jag Martina Haag och Kajsa Ingemarsson också), och är en mästare på underhållningslitteratur. Efter Jenny S (Månpocket 2005) och Matilde (Månpocket 2007) kom i år den tredje delen i trilogin, Åse (Albert Bonniers förlag 2008). Systrarna Åse och Matilde driver en framgångsrik inredningsbutik, men Åse börjar känna sig uttråkad i sin lugna tillvaro och sitt stagnerade förhållande. Inbjudan till en Värmlandshelg med väninnorna kommer som ett välkommet avbrott, och helgen visar sig bjuda på allsköns dekadens och intriger.

Och för första gången blir majoren rädd att stå framför ett obeväpnat mål, fruktansvärt rädd


Såg du Mahasweta Devi på årets bokmässa? Hon var ett av de stora namnen som mässan lockade med. Hon föddes 1926 och har hunnit ge ut över hundra böcker, och är en av Indiens mest omtalade författare. I Branden i hjärtat: berättelser från Bengalen (Ordfront 2008) låter hon utsatta och fattiga människor komma till tals i noveller om olika former av förtryck, där realism möter indisk mytologi.

torsdag 18 december 2008

Gengångare på gymnasieskolan


Magnus Nordin har gjort sig ett namn för sina spännande ungdomsdeckare. Svart drama (Månpocket 2006) handlar om Tess som är 17 år när hon börjar på en ny gymnasieskola i en sömnig värmländsk småort. Det dröjer inte lång tid innan hon hör talas om att en lärare ska ha omkommit i en olycka i kemisalen för 25 år sedan. På årsdagen av händelsen exploderar plötsligt en cylinder med svavelsyra, och i samma ögonblick ser Tess skymten av en mystisk man. På en av skolans toaletter har någon ristat in ett antal regler: "Titta honom inte i ögonen! Tala aldrig till honom! Nämn inte hans namn!" Vad har olyckan för 25 år sedan med dagens händelse att göra? Upplösningen får nackhåren att resa sig!

Vems ansvar är det?


Ann Heberlein sätter fingret på en öm punkt i boken Det var inte mitt fel: om konsten att ta ansvar (Ica bokförlag 2008). Med utgångspunkt i vardagliga exempel ställer hon frågor om etik och medmänsklighet. Det är väldigt lätt att skylla ifrån sig, men Ann Heberlein menar att alla människor har makt över sina egna liv, sina egna val och handlingar. Och med makt kommer ansvar.

Uppsala och Brasilien - och lite Ryssland


Kjell Erikssons "Svarta lögner, rött blod" (2008) är hans nionde om polisen Ann Lindell. Det är en mångbottnad berättelse skriven av en författare vars kvinnoskildringar känns varma och realistiska. Eriksson kan skriva en spännande intrig, låt dig inte avskräckas av antalet böcker i serien! Kvalitén är genomgående hög och författaren fick Svenska Deckarakademins debutantpris 1999 för Den upplysta stigen. 2002 blev Prinsessan av Burundi utsedd till årets bästa svenska deckare.

Att sona ett brott


Brianys livliga fantasi som trettonåring ger upphov till en skandal som tar resten av hennes liv att sona. Läs "Försoning" av Ian McEwan (2007), och läs den innan du ser filmen! En storslagen berättelse om kärlek, skuld och skam som löper från 1930-talets England via andra världskrigets Frankrike och London till vår egen tid. Den ger också en skrämmande skildring av krigets fasor.

Biblioteket har boken också på engelska, "Atonement". Läs om filmen här på Imdb!

Androgyn och gåtfull


C J L Almqvist skrev Drottningens juvelsmycke (Albert Bonniers förlag 2004) redan 1834. Tintomara, berättelsens huvudperson, hamnar i händelsernas centrum i samband med mordkomplotten mot Gustav III, och hon är en av Almqvists mest fascinerande gestalter: motsägelsefull, androgyn och gåtfull.

"Henne ska ingen regera" säger Toras pappa sjökaptenen


Det är 1800-tal, och västkustens karghet bildar fond för Ellen Mattsons Glädjestranden (Albert Bonniers förlag 2008), en roman som är baserad på Ellen Mattsons egen släkthistoria. I centrum står lilla Tora. Vintern 1810 återvänder inte hennes pappa hem från havet. Hans skepp har förlist, och Tora växer upp med sin styvfar och sin morbror, mellan konflikter och fantasi.

onsdag 17 december 2008

Det enda som hjärtat fortfarande lyssnar på och förstår


Roberto Saviano lever under dödshot från den italienska maffian efter att ha skrivit den avslöjande boken Gomorra (Brombergs 2007). I Kärleken är dödens motsats (Brombergs 2008) berättar han 17-åriga Marias historia inifrån ett våldsamt Afghanistan.

Under den flärdfulla ytan


Bakom vackra fasader kan mörka hemligheter dölja sig. Så är fallet i Middagssällskapet (Bonnierpocket 2007) av Saskia Noort. För det unga paret Karen och Michel står en fancy livsstil högt på agendan. Som nyinflyttade i det fina villaområdet glädjer de sig över att bli inbjudna till ett tjusigt grannpar på middag. Men en plötslig brand blir utlösande för en rad handlingar som klargör att allt inte står rätt till i idyllen.

Om försörjning, konsumtion och hushållning


I Sverige: en social och ekonomisk historia (Studentlitteratur 2006) ger redaktörerna Susanna Hedenborg och Mats Morell en översikt över den långsiktiga ekonomiska utvecklingen, jordbrukets historia, utbildning och arbete i Sverige och en beskrivning av hur förutsättningarna för marknaden har förändrats.

Inget land för äldre män


Kanske har du sett Joel och Ethan Coens filmatisering av Cormac McCarthys roman No county for old men (Picador 2005)? Filmen är trogen romanen. Handlingen tar sin början 1980 när Llewlyn Moss av en slump under en jakt upptäcker skjutna män, stora mängder heroin och 2,4 miljoner dollar. Han inser att det inte är någon bra idé att ta pengarna, ändå väljer han att göra det. Snart är Anton Chigurh, mannen som är inhyrd för att spåra de försvunna pengarna, Llewlyn Moss på spåren. Samtidigt får vi följa sheriffen Ed Tom Bell försök att lösa fallet. Sheriffen Ed Tom Bell önskar att han kunde sona en handling han ångrar att han gjorde i det förflutna. Kanske får han chansen att göra det nu.

Starta eget


Om du behöver en lättillgänglig bok om företagsekonomi och småföretagande är Katarina Siléns Lär dig företagsekonomi direkt: Martina startar eget. Story, fakta, exempel och uppgifter (Liber 2008) boken för dig.

Kärlek är inte en känsla utan en handling, en viljeakt, ett förhållningssätt.


Bell Hooks, professor i engelska vid City University of New York, ställer kärleksbegreppet på ända i Allt om kärlek: nya visioner (Ordfront 2004). Hon både söker kärleken och försöker definiera kärleken. Kärleken är en omsorg om vår egen och andras andliga utveckling, och den är nära kopplad till handling.

"Vi föreställer oss vanligtvis att den sanna kärleken kommer att bli ytterst behaglig och romantisk, full av kärlek och ljus. Sanningen är att sann kärlek handlar bara om arbete./.../ Kärlekens innersta väsen är igenkännande- två personer som ser varandra som de verkligen är."(s.211). Det låter inte så romantiskt vi en första läsning, men jag håller med Bell Hooks om att det är genom handling man visar kärlek. Kanske är det dags att börja se på kärlek mer som en handling än som en känsla?

Uteslutningsmetoden


Elaine Bergqvist är retorikkonsult och redogör i boken Härskarteknik (Frank 2007) för ett antal olika härskartekniker som du kan tänkas möta, hur du genomskådar dem och hur du bemöter dem på ett sansat sätt. Hon tar upp bland annat projiceringsmetoden: "Det är tråkigt att du tar det så", komplimangmetoden: "Du som är så duktig" och avslutar med den självförvållade härskartekniken, den där du förminskar dig själv: "Jag har något litet att säga".

tisdag 16 december 2008

En granskning av den alternativa medicinen


Simon Singh och Edzard Ernst tar en titt på alternativa kureringsmetoder i boken Salvekvick och kvacksalveri: alternativmedicinen under luppen (Leopard förlag 2008). Hur är det egentligen, fungerar akupunktur, aromaterapi och kiropraktik, egentligen? Läs boken innan du testar själv.

Från antisocial personlighetsstörning till ätstörningar


I Psykiatrins ABC (Liber 2008) av Barbro Blume och Inga-Lisa Sigling hittar du förklaringar till grundläggande begrepp inom psykiatrin. Fokus ligger på beskrivningar av olika psykiska störningar, rehabilitering och omvårdnad.

Bildens språk


Det visuella är inte alltid lätt att tolka. I boken Möten med bilder: Analys och tolkning av visuella uttryck (Studentlitteratur 2007) av Anette Göthlund och Yvonne Eriksson får du tillgång till tips och verktyg som underlättar analys av bilder av olika slag.

Iskall och välskriven


Veronicas lillebror är död. Han har dränkt sig i havet, med fickorna fulla av stenar. De kvarvarande nio syskonen håller likvaka hos modern. Veronica kastas in i en tomhet och känsla av meningslöshet, minnen från barndomen flyter upp till ytan. En distanserad och ironisk beskrivning av en irländsk familj, barnrik men också rik på hemligheter.
Ann Enright blev belönad med Bookerpriset 2007 för "Sammankomsten".

"Ann Enrights prosa är kolsvart - men hur den lyser."(New York Times)

Världspolitiskt maktspel


Vad ligger bakom en massaker i en liten norrländsk by? I "Kinesen" av Henning Mankell (2008) leder trådarna ut i världen, och bakåt i tiden. Spännande, välskriven och tankeväckande ny deckare av Mankell. Läs och njut!

"Kinesen är skriven med en språklig omsorg som gör den till Henning Mankells bästa kriminalroman på 15 år." (Magnus Eriksson, SvD)


Suckarnas bro


Richard Russo beskriver i "Bridge of Sighs" (2007) tre familjers liv i en amerikansk småstad, där alla är beroende av en enda industri, ett färgeri som inte bara ger dem mat på bordet utan också en onormalt hög cancerfrekvens. Lou C. Lynch, med öknamnet Lucy, älskar att arbeta i familjens lilla affär, där Sara, hans flickvän och blivande hustru, också tillbringar mycket av sin tid. Bobby är den enda som flyttar ifrån småstaden, han finns ändå ständigt kvar i minnet hos både Sara och Lucy.
Russos sätt att berätta en historia, hans känsla för språket och inte minst att han skriver om livet, kärleken och döden på ett sätt som berör på djupet gör den här boken till en stor berättelse. Läs den!
Russo har fått Pulitzer-priset för sin tidigare bok"Empire Falls". Även den finns i biblioteket.

Trädkramare och kojbyggare


Följ med på trädklättring till 100- 110 meters höjd! Richard Preston beskriver hisnande klättringar i "The Wild Trees" (2007). Träden det handlar om är Kaliforniens Redwood-jättar. En grupp unga äventyrare och botanister övernattar i hängkojar högt upp bland trädens kronor, där de utforskar en tidigare okänd växt- och djurvärld.

Urban legends och klintbergare


Ibland är en historia så bra att man egentligen inte är intresserad av att veta huruvida den är sann eller inte. Boken Urban legends: vandringshistorier (Books at large 2006) är späckad med den sortens historier, här återberättade av Claes Nordenskiöld. Det verkar vara populärt att sprida historier som handlar om djur, pengar och amorös kärlek.

Boka en bibliotekarie

För dig som behöver lite extra hjälp för att hitta bra information, till exempel i samband med lite större projektarbeten, finns möjlighet att boka in en tid med mig eller Else-Britt.

Falling down på japanska


Om du känner för en våldsam och okonventionell japansk deckare kanske du ska ge dig på Natsu Kirinos Fri (Bra Böcker 2007). En ung kvinna får nog och stryper sin otrogne och spelberoende make. Hennes kollegor på nattskiftet på fabriken där hon arbetar hjälper henne att röja undan alla spår. Det de inte vet är att den mördade mannen hade kopplingar till lånehajar och nattklubbsägare som är långt farligare än någon av dem kunnat föreställa sig.

Vampyrernas återkomst


Vampyrromanen har fått sig ett uppsving på senaste tiden, mycket tack vare Stephenie Meyer och John Ajvide Lindqvist. Scott Westerfeld har också tagit sig an vampyrgenren i ungdomsromanen Parasit (Bonnier Carlsen 2007). Handlingen tar plats i New York. Staden har drabbats av ett mystiskt virus, en sorts parasitsjukdom. Innan offren går ett fruktansvärt öde till mötes blir de vampyrer. I centrum för handlingen står nittonårige Carl, som fått i uppdrag att finna den som smittat just honom. Till sin fasa inser ha att viruset håller på att mutera...

För tv-spelsgenerationen


"Gud, jag känner mig som en flykting från en Douglas Coupland-roman."

Så säger en av karaktärerna i Douglas Couplands senaste roman jPod (Norstedts 2007), och efter att ha läst Girlfriend in a coma (Norstedts 1999) och Alla familjer är psykotiska (Norstedts 2002) tror jag att jag förstår vad han menar. Coupland fick sitt stora genomslag med Generation X som kom på svenska 1993, och har kommit att bli en samtidsskildrare av rang med en alldeles egen distanserad humor. I jPod tar han sig an några unga män som arbetar på ett spelföretag i Vancouver. De är mer än lovligt nördiga, och ägnar en stor tid åt viktiga saker som att skriva kärleksbrev till Ronald McDonald och att sälja sig själva på eBay.

måndag 15 december 2008

Omöjlig kärlek


Johanna Lindbäck debuterade med ungdomsromanen En liten chock (Tiden 2007). I år kom hennes andra bok Min typ brorsa (Tiden 2008). Här spinner historien runt en kille och en tjej vars föräldrar träffas på internet. Föräldrarna kommer på den lysande idén att de ska träffas och fira nyår ihop, tillsammans med sina respektive barn. Nina har ingen som helst lust att fösas ihop med sin mammas nya killes söner. Men ingenting blir som hon trodde...

Imponerande rekord



Det finns någonting lite rörande i människors iver att slå rekord. Damen till vänster är en av rekordhållarna i 2009 års upplaga av Guinness rekordbok (Forum 2008). Hon har inte klippt sina naglar sen 1979. Det väcker ju onekligen en del frågor, har hon en personlig assistent? Blir människor hon möter imponerade? Finns det några vantar som passar?

En prisbelönt deckare


The Duncan Lawrie Dagger räknas till ett av världens förnämsta deckarpris. 2007 gick det till The broken shore, eller Mörk kust (Kabusa böcker 2008) som den heter på svenska, av Peter Temple. I ett kargt och stilla australiensiskt kustsamhälle sker ett mord. Slentrianmässigt pekas tre unga män från aborginområdet ut. Kommissarie Joe Cashin tar sig an fallet.

Lägg livet i händerna på en tärning


The dice man (Harper Collins 1999) av Luke Rhinehart kom ut för första gången 1972. Den handlar om en utåt sett lyckad man. Det enda han saknar i sitt liv är lite spänning. En pokerkväll öppnar hans ögon för hur en tärning kan spela en avgörande roll i hans liv. Han beslutar sig för att låta tärningen fatta besluten framöver.

Valerie Solanas upprättelse


I Sara Stridsbergs roman Drömfakulteten: tillägg till sexualteorin (Albert Bonniers förlag 2006) berättas Valerie Solanas historia. Hon var feministikonen som skottskadade Andy Warhol, och som hela tiden balanserade på gränsen till undergången. Boken tilldelades Nordiska rådets litteraturpris 2007. Sara Stridsberg skildrar Solanas genom att cirkla runt henne, och resultatet är fascinerande och lite sorgligt. I mångas ögon är Valerie Solanas bara den tokiga människan bakom SCUM-manifestet, men i Stridsbergs roman får hon lite upprättelse.

Berättelser om bilar


Den här boken tror jag att min pappa skulle gilla, med tanke på hur ömt han vårdar sin gamla Triumph Spitfire. Just den bilmodellen tas inte upp i Kultbilar (Bokförlaget Max Ström 2007) av motorjournalisten Håkan Matson. Däremot hittar du 50 andra bilmodeller som alla uppnått någon form av kultstatus.

Linda och hennes manliga vänner


Linda Leopold är journalist och har varit chefredaktör för tidningen Odd at large och är numera redaktionschef och moderedaktör på tidningen Bon. I boken Faghag: en bok om kvinnor som älskar bögar (Atlaspocket 2008) fördjupar hon sig i varför så många kvinnor väljer att ha homosexuella män som nära vänner.

Att tro att flygande maskiner någonsin kommer att fungera är fullständigt nonsens


Människan har erövrat luften. Det är ingen liten bedrift. I boken Fantastiska flygplan: en historisk uppslagsbok (Historiska media 2008) presenteras en genomgång av 150 flygplansmodeller från 1800-talets första bräckliga farkoster till dagens vidunder.

Julklappsinköp


Igår köpte jag julklappar till min brorsdotter, och eftersom hon inte läser den här bloggen (hon kan inte läsa, hon är ett litet barn) kan jag avslöja vad hon ska få: De nya flodhästarna (Rabén & Sjögren 2005) av Lena Landström, Visst kan Lotta cykla (Rabén & Sjögren 2006) av Astrid Lindgren och När prinsessor fyller år (Rabén & Sjögren 2006) av Per Gustavsson. Men jag misstänker att hon blir gladast för den mjuka nallen.