lördag 13 december 2008

Ett fruktansvärt vittnesmål


I den över 900 sidor långa romanen De välvilliga (Brombergs 2008) av Jonathan Littell skildras Andra världskriget ur den åldrande SS-officeren Max Aues ögon. Han skildrar sina fruktansvärda gärningar utan synbar ånger. I Frankrike har boken sålt i över åtta hundra tusen exemplar. Det är inte självklart att man kan skildra förintelsen på det här sättet, men samtidigt ställer romanen viktiga frågor kring människans förmåga att begå onda handlingar.

fredag 12 december 2008

Se hit alla fashionistas

Numera hittar du brittiska Elle på biblioteket.

Sommarmord på Gotland


Dagens deckare får bli Mari Jungstedts femte kriminalroman I denna ljuva sommartid (Albert Bonniers förlag 2007). Den, precis som hennes övriga, utspelar sig på Gotland. En turistande småbarnsfar hittas mördad på Fårö. Det visar sig att han blivit skjuten under en joggingtur. Den mördade mannen var snickare, och utredningen pekar mot svarta byggaffärer och ryska koltransporter... Mari Jungstedt är riktigt bra på att avsluta med cliffhangers och på att skriva korta, spännande episoder. Du bara måste läsa ett kapitel till.

Clarissa, Laura och Virginia


Timmarna (Albert Bonniers förlag 2000) av Michael Cunningham väver samman tre kvinnors liv: Clarissa, som förbereder inför en fest i 1990-talets New York, Laura Brown som drömmer sig bort i 1940-talets Los Angeles med romanen Mrs Dalloway, och författaren Virginia Woolf samma dag som hon sätter sig ned för att börja skriva på just Mrs Dalloway. Det låter rörigt, men det är en fantastiskt fin historia, och de parallella skeendena och övergångarna löper smidigt. De tre kvinnorna har fler beröringspunkter än vad man ser vid en första anblick.

Storebror är försvunnen


Beate Grimsruds Vad är det som finns i skogen barn? (Albert Bonnier förlag 2002) rör sig i gränslandet mellan thriller och roman om syskonskap. Jon, 19 år är försvunnen på fjället. Hans syskon Lydia och Anders har åkt till orten för att delta i sökandet. Rikslarm har gått ut, men minuterna blir till timmar, som blir till dagar. Orolig väntan är gruvlig, och tankarna snurrar för syskonen som bara kan hoppas att Jon ska återfinnas oskadd.

Om fadern och sonen


Sigge Eklunds skildring av en sons uppgörelse med sin barndom i allmänhet och sin pappa i synnerhet är helt fantastisk. Boken heter Det är 1988 och har precis börjat snöa (Albert Bonniers förlag 2005). Sigges pappa heter Klas, och var som chefsekonom en offentlig person. Det hela börjar när romanens Sigge hittar kassettband som han och hans bror spelade in som små. Att lyssna på banden är som att glänta på en dörr rakt in i barndomen. Han inser att han måste möta sitt förflutna för att kunna gå vidare. Autentiskt, ärligt och kraftfullt på samma gång. Fiktion versus verklighet verkar vara orden för dagen.

Efter uppbrottet


Jon Jefferson Klingberg. Visst låter namnet bekant? Han är musiker och journalist, och nu romanaktuell med Jag tror vi behöver prata faktiskt (Alfabeta 2008). Det är en separationsroman om Karl Mikael och Kristins skilsmässa, och det tuffa året som följer på uppbrottet. Det handlar om kärlek och svartsjuka, om värdighet och längtan. I det verkliga livet har Jon Jefferson Klingberg varit gift med Karin Magnusson, kulturchef på Aftonbladet, vilket är lite svårt att bortse från i romanen. Vad bygger på verklighet, vad är fiktion? Är det en nyckelroman?

Punkens uttryck


1978-1980 var väl något av punkens glanstid. I boken We´re desperate: the punk rock photography (PowerHouse books 2002) har fotografen Jim Jocoy samlat porträttbilder av människor som rörde sig i och på punkrock-scenen. Det känns lite konstigt att titta på bilderna, på sätt och vis har den här looken gått varvet runt. Bilderna skulle kunna varit tagna idag.

Ute på planen


I Niklas Krogs nya ungdomsroman Ingen rädsla (Rabén & Sjögren 2008) tar handlingen plats på basketplanen. I centrum står 15-åriga Turk. Krog skriver om kärlek och basket med trovärdighet, gammal basketspelare som han är.

Göran skriver om Dan



Dan Andersson står som byst på Järntorget i Göteborg. Han ser ganska bister ut, men hans dikter tolkade i visform är omtyckta av många. Nu har journalisten Göran Greider skrivit en biografi om Dan, som heter Det gångna är som en dröm och det närvarande förstår jag icke: en bok om Dan Andersson (Albert Bonniers förlag 2008), där han försöker tränga bortom myten om den unga mannen som blev känd över en natt: natten han dog.

En angelägen bok


Bryta om (Alfabeta 2007) är Åsa Anderberg Strollos skönlitterära debut. Det är en bok där alla vuxna blundar. För trots att det borde vara uppenbart att bokens femtonåriga Minna far illa är det ingen vuxen i hennes omgivning som reagerar. Minnas mamma är psykiskt sjuk, och hennes pappa bor med sin nya familj. Ensam med ansvar för hemmet och mamma står Minna. Första dagen på den nya gymnasieskolan i andra änden av stan hoppas hon få en chans till nystart, men redan på tunnelbanan på väg dit ser hon Emma från sin gamla klass, och inser att allt egentligen bara är som vanligt. Helst vill hon bara lämna stan och allt och resa iväg med Eddie, den enda som vet hur pank och hungrig hon varit hela sommaren. Men vem ska då ta ansvar för allt?

Saffransdrömmar med citron och kaneldoftande kir


Bokförlaget Max Ströms påstår att de givit ut den första moderna julkokboken. Om det är så låter jag vara osagt, men En god jul (Bokförlaget Max Ström 2005) av Malin och Kalle Landqvist (med fotografier av Lena Koller) känns pigg och traditionell på samma gång. Du hittar recepten på pepparkakor, Janssons frestelse och klassisk inlagd sill, men även kumminsnaps och fyllda apelsiner med marängtäcke. Jag ska nog införa grönkålspajen med valnötsbotten på vårt julbord.

Sigrid valde själv


"Man måste varje dag leva sitt liv som om man faktiskt väljer det".

Så säger Sigrid Kahle, och född 1928 har hon upplevt hela det moderna 1900-talet. Och gjort sina val. Hon har bott i Pakistan, Indien, Afghanistan, Iran och Irak. Hennes man flydde från Tysklands nazister. Efter andra världskriget bodde hon i Tyskland, och under kriget i Vietnam bodde hon i USA. I boken Jag valde mitt liv (Albert Bonniers förlag 2003) skildrar hon sina upplevelser.

Startskottet för väskdebatten


Det blåser väldigt kallt i romanen De skamlösa (Norstedts 2007) av Sisela Lindblom. Tito och Nathalie är väninnor och arbetskollegor på en tidningsredaktion. De kör målmedvetet sina egna cyniska race, hänsynslöst och skamlöst, och konsumerar såväl varor som människor.

Daniel Sjölin som sig själv


Daniel Sjölin, ni vet programledaren i litteraturprogrammet Babel som blivit allas kelgris och som i princip var årets julklapp när han häromåret plötsligt var aktuell som litteraturkritiker, programledare, tidskriftsredaktör och författare samtidigt. Och killen har knappt hunnit fylla 30. Hans senaste heter Världens sista roman (Norstedts 2008). I världens sista roman måste fiktionen dö. Vad är sanning och vad är fiktion? Och vem är egentligen Daniel Sjölin?

Världens sötaste tjej


Chick litt kan ha en tendens att kännas lite ytligt. Bara för att man tycker om att läsa om kärlek och storstadsliv betyder det inte att man inte vill ha en bok med lite djup. Men Jenny Leeb lyckas skriva underhållande och bra om vänner, karriär och singelliv i Stella och Sebastian (Fischer & co 2007).

19-åriga Martinas dagbok


Det är ju runt jul som man tänker sig att man verkligen ska ha tid att läsa. Så varför inte ge sig på Martina Lowdens debutroman? Martina Lowden är störigt smart och ambitiös och charmerande pretentiös. Hon har samlat sina dagböcker och anteckningar från de senaste åren i en 628 sidor lång, självbiografisk roman som hon lagom blygsamt väljer att kalla Allt (Pocketförlaget 2008).

Klara Gulla, livets ljus


Dagens första utlovade tips på julläsning får bli Kejsarn av Portugallien: En Värmlandsberättelse (Bonnier pocket 1998), som Selma Lagerlöf skrev 1914. Det är en vemodig historia om pappan Jan Andersson. Hans dotter Klara Gulla är hans livs stora glädje. När hon beger sig iväg till staden, och Jan Andersson på omvägar får höra att hon inte lever upp till hans förhoppningar blir han alltmer verklighetsfrånvänd. Långsamt vandrar han in i en egen värld, en värld där han är sin egen kejsare: kejsaren av Portugallien. Kejsaren som väntar på att dottern ska återvända hem i triumf.

torsdag 11 december 2008

Dagens Lukas


Lukas Moodysson (ja, han är gift med Coco) är mest känd för sina filmer, men vi får inte glömma att han är poet också. Här är ett utdrag ur Vad gör jag här: en dikt av Lukas Moodysson (W&W 2002):



"Jag har en spricka i läppen
det är små små hål i kläderna
gatstenarna flyger genom luften
jag vet inte varför jag är här
jag önskar att jag kunde prata med dig
vi bor allihop på samma planet
när jag vaknade var affären borta
sedan var jag tolv
vi tog hissen upp och det var alldeles tomt
jag tar ut pommes frites ur ugnen
det brinner i huset bredvid
jag är livrädd/.../"

Växlande stadier av skäggväxt


I förordet till samlingarna Pjäser 1 och Pjäser 2 (Norstedts 2008) av Henrik Ibsen påpekar Leif Zern att "bilden av Ibsen i växlande stadier av skäggväxt stått i vägen för det han skrev". Nu får du en chans att bilda din egen uppfattning om Ibsens pjäser. Nyöversättningen står Klas Östergren för, bara det ett skäl att ta sig an Hedda Gabler, Ett dockhem eller Vildanden.

Reko kommers och hållbar design


Det är i designfasen det avgörs om en produkt blir ekologiskt hållbar. Upp till 80% av en produkts miljöprofil avgörs här, enligt Ann Thorpe, forskare i design för hållbar utveckling och författare till boken Design för hållbar utveckling: ekologi-ekonomi-kultur (Raster 2008). Hon lyfter fram samspelet mellan just ekologi, ekonomi och kultur, och att vi måste förstå det samspelet för att skapa design för hållbar utveckling.

"Nu så kommer julen, nu är julen här, lite mörk och kulen men ändå så kär..."


Karl-Bertil Jonssons julafton (W&W 2000) av Tage Danielsson skrevs 1964 och har sänt som animerad film, illustrerad av Per Åhlin, varje julafton i över 30 år. Den unge Karl-Bertil Jonsson inspireras av Robin Hood och ser till att julen blir, för att citera hans ömma moder; "En riktigt välsignad jul."

onsdag 10 december 2008

En riktig man - en fotbollshuligan?


Har du läst Bill Buffords Bland huliganerna? Vill du veta mera?
Sveriges första dödsoffer för fotbollshuliganism, Tony Deogan, misshandlades 2002 av AIK- anhängare före matchen mot IFK Göteborg. Ingen ville vittna i förundersökningen och målet lades ner. I sin bok Med uppenbar känsla för stil - Ett reportage om manlighet (Atlas 2004) beskriver Stephan Mendel-Ek hur våldet i samhället hänger ihop med den bild av manlighet som formar pojkar.
Genom att jämföra idealen i Firman med andra sammanhang beskriver han hur manligheten lärs in. Han hämtar exempel från sin egen uppväxt, kompisar och skolan och från de mansdominerade tidningsredaktioner han jobbat. Från filmer, tidningar, tv-serier och böcker med män som målgrupp.

Stephan Mendel-Ek(1974) är född och uppvuxen i Göteborg. Han är utbildad vid journalisthögskolan och har bland annat skrivit i fotbollsmagasinet Offside, varit krönikör i DN-sporten och jobbat på radion.

Blod och kyla i Vittangijärvi


Åsa Larsson är en av Sveriges i mitt tycke bättre deckarförfattare. Till dess din vrede upphör (Albert Bonniers förlag 2008) är den fjärde boken om kammaråklagare Rebecka Martinsson, och här får hon och polisinspektören Anna-Maria Mella ta tag i ett mord på ett par som var i färd med att dyka efter ett sjunket flygplan. Någon ville hindra dem i deras planer. Varför?

En tolvåring i Sierra Leones regeringsarmé


Ishmael Beah var bara tolv år när han tvingades bli barnsoldat. Efter tre år fritas han, men nu finns istället alla tankarna där, tankarna på vad han sett och vad han tvingats göra. Idag arbetar Ismael Beah med att sprida information om barnsoldaternas fruktansvärda situation. I boken Lång väg hem: en barnsoldats berättelse (Prisma 2008) kan du läsa hans historia från Sierra Leone.

Heart of darkness


Forest Whitaker gjorde en fantastisk rollprestation som diktatorn Amin i 70-talets Uganda i filmen The last king of Scotland. Filmen bygger på romanen The last king of Scotland (Vintage 1998) och handlar om den unge, lite naive läkaren från Skottland som åker till Uganda för att arbeta som volontär men som råkar bli president Amins personliga läkare.

Låt King skrämma dig lite


Det fanns en tid när Stephen King var bannlyst på många bibliotek. Hans böcker ansågs vara dålig litteratur. Den tiden är förbi. Filmen The mist som gick upp på svenska biografer i år bygger på novellen Dimman (Bra Böcker 2008). Det är en tät historia som tar sin början när en man, David, åker till stormarknaden med sin son för att handla. Plötsligt omsluts staden av en tät dimma. David, hans son och de andra som befinner sig inne i affären inser att de kommer bli tvugna att vänta ut dimman- något fasansfullt rör sig där ute. Det tar inte lång tid innan grupperingar bildas inom den lilla gruppen människor som tagit sin tillflykt till stormarknaden, och David frågar sig vad som är säkrast: att stanna kvar eller försöka fly...

20 nya datorer med Vista och Office 2007

Nu är de nya datorerna på plats och invigda! Bara att slå sig ned.

Låna om via webben

Du har väl registerat din e-postadress på biblioteket? Om du har gjort det får du en påminnelse via mail några dagar innan lånet går ut, och kan själv gå in på bibliotekets hemsida och låna om boken. Gå via Aranäsgymnasiets hemsida, in på biblioteket, och klicka på länken Aranäsbibliotekets katalog. Du loggar in med ditt personnummer och din pin-kod.

Nytt från Meyer


Stephenie Meyers vampyrromaner om Bella och Edward har fått ett enormt genomslag, mycket på grund av att hon lyckas kombinera spänning och kärlek. Nu finns den fristående romanen Host (Little, Brown and company 2008) på engelska att låna!

Inläst om kärlek


Föredrar du att lyssna på böcker? På Aranäsgymnasiets bibliotek hittar du ett antal ljudböcker inlästa på cd. Kanske vill du lyssna på Hur kär får man bli? (Grammofon 2007) av Katarina von Bredow? Hon skildrar ung kärlek som ingen annan.

Perpektiv på lågkonjunkturen


Känner du för lite nationalekonomi så här i lågkonjunkturens tider? Vill du läsa om 30-talets ekonomiska depression? Du får en kort och enkel introduktion i Vad är utveckling? (Pocketbiblioteket SNS förlag 2008) av Björn Hettne .

Bebis på väg?


Eftersom många i min omgivning är gravida är det kanske på sin plats att tipsa om att Gravid: kroppen, känslorna, förlossningen, barnet ( Albert Bonniers förlag 2008) har kommit ut i en ny reviderad utgåva. (Huvudredaktör Anne Deans, granskad av chefbarnmorska Gudrun Abascal). Boken är skriven i samarbete med barnmorskor, gynekologer och andra specialister och har som ambition att täcka in det mesta som rör en graviditet.

Elin vittnar om regimkritik


International Herald Tribune skrev om det som "Den blodigaste massakern sedan Himmelska fridens torg". Händelsen som åsyftas utspelar sig på Baburtorget i Andizjan den 13 maj 2005, då uzbekiska regeringsstyrkor öppnar eld mot de tusentals demonstranter som samlats för att protestera mot regimen. Elin Jönsson är frilansjournalist och befinner sig i landet av en slump. I reportageboken Konsten att dölja en massaker: en resa bakom sidenridån (Ersatz 2008) skildrar hon vad som hände, och hur den totalitära regimen försöker dölja sanningen.

Från Homeros till Hadrianus


Antikens värld: en historisk odyssé genom Grekland och Rom av historikern Robin Lane Fox (Prisma 2008) är ett ambitiöst praktverk som spänner över 1000 år. Här kan du fördjupa dig i den grekiska världen, hellenismen, den romerska republiken och det romerska kejsardömet. Som kuriosa kan nämnas att Robin Lane Fox var rådgivare vid inspelningen av Oliver Stones film Alexander.

Kriget som mänsklig erfarenhet


Historikern Peter Englunds nya bok skiljer sig lite från hans tidigare. Han skildrar första världskriget, men inte i första hand som en historisk händelse utan som en mänsklig upplevelse och erfarenhet. Han bygger sina texter på dagböcker, brev och memoarer från nitton personer vars öden fram tills nu varit bortglömda. En tysk skolflicka, en rysk sjuksköterska och en italiensk soldat är några av personerna du får följa i Stridens skönhet och sorg: första världskriget 206 korta kapitel (Atlantis 2008).

Dagens Boye


Uppvaknande

"Livet får en annan färgton-
skälvande, skälvande lyss det och tiger,
när likt skimret från Vätterns sten i sagan
tanken på dig ur djupen
genomglödgande helt all världen stiger.
Nyvaknad ser jag verklighet,
där dov dröm nyss tyngde mig.
Luften är levande, liv andas jag,
liv av dig, av dig."


Karin Boye Samlade dikter (Albert Bonniers förlag 2004)

Survival of the fittest


Hungerspelen av Suzanne Collins (Bonnier Carlsen 2008) är en mediekritisk framtidsdystopi, där ungdomar deltar i ett årligen återkommande direktsänt gladiatorspel. Bara den som vinner överlever. En cynisk och spännande ungdomsroman. /Stina

tisdag 9 december 2008

Tonårspappa


I England är det vanligare än vad det är i Sverige; tonårsgraviditeter. När Nick Hornby tar sig an ämnet är det ur den 16-årige blivande pappans perspektiv. Varken han eller hans flickvän Alicia är egentligen mogna för att bli föräldrar, men de bestämmer sig ändå för att behålla barnet. Slam ( Forum 2008) är berättelsen om hur det går.

Dagens klassiker


The bell jar (Faber & Faber 1963) gav Sylvia Plath först ut under pseudonym. Förmodlingen finns det ganska många beröringspunkter mellan 19-åriga Esther i romanen och Sylvia Plaths eget liv. Esther är högpresterande, men de egna kraven och de krav hon känner på sig från sin omgivning gör att hon succesivt känner att hon hamnar i en glasblåsa.

Simons resa


Serietecknaren Simon Gärdenfors ägnade våren 2007 åt att resa runt i Sverige. På en hemsida efterlyste han människor att bo hos. Under fyra månader bodde han hos folk han kände och främlingar som hört av sig och sagt sig vara villiga att delta i hans bokprojekt. Han fick bara bo hos samma person två nätter och inte besöka sin egen lägenhet under de 120 dagar projektet pågick. Vad som hände kan du läsa om i serieromanen Simons 120 dagar ( Galago 2008). En anspelning på Sodoms 120 dagar? Simons Gärdenfors är skoningslös och utlämnande, och framstår själv som fullständigt odräglig. Jag skulle inte släppa honom över tröskeln.

"Och han visste att han var räddad"


Per Olov Enquist har redan fått Augustpriset en gång, 1999, den gången för romanen Livläkarens besök (Norstedts 1999). I år tilldelades han åter Augustpriset, den här gången för Ett annat liv (Norstedts 2008). Det är en självbiografi där han skriver om hur han dold bakom sina stora framgångar som ung lovande författare sjönk allt djupare ned i alkoholen. Räddningen kom när han började skriva Kapten Nemos bibliotek (Norstedts 1991).

All-inclusive


Välkommen till paradiset: reportage om turistindustrin ( Atlas 2008) av Jennier Dielemans och Shahab Salehi är en sån där dåligt samvete-bok. Fast en viktig sådan. När vi reser vill vi besöka orörda platser, långt bort från det vardagliga. Men till vilket pris, och på vems bekostnad?

Sometimes it seems to stand still


Hassan Loo Sattarvandis romandebut heter Still (Albert Bonniers förlag 2008) och inleds med ett citat ur Hubert Selby Jr., Requiem for a Dream:

"Sometimes. Sometimes it seems to stand still. Like youre in a bag and you cant get out and sombodys always telling you that it will get better with time and time just seems to stand still and laugh at you and your pain..."

Precis så stilla står livet för Nemo, Saladin, Ivan och Foggy som driver runt i förorten Hagalund i väntan på att livet ska börja. De gör vad som helst för att tiden ska gå. /Stina

Nobelaktuell


Jean-Marie Gustave Le Clézio, så heter årets nobelpristagare i litteratur. Kanske såg du intervjun med honom på Svt igår? Om du känner för att läsa någonting av honom på Aranäs bibliotek kan du välja mellan Allt är vind (Elisabeth Grate Bokförlag 2007), Afrikanen (Elisabeth Grate Bokförlag 2007), Skattsökaren (Norstedts 2008) eller Kriget (AWG 1974). /Stina

måndag 8 december 2008

Fina Mare Kandre


"Jag tror att jag är satt på jorden för att skriva."

Så sa Mare Kandre (1962-2005) i en DN-artikel i samband med novelldebuten 1984. Mare Kandre blev bara 43 år. Samma år som hon dog, 2005, var jag och lyssnade på henne på ett seminarium, hon var så fin och klok. Den första boken jag läste av henne var Aliide, Aliide (Bonniers förlag 1991). Den handlar om 8-åriga Aliide, och är nog den bästa barndomsskildring jag läst, hennes storögda skildring av Slottskogens Rhododenronbuskar och Naturaliekabinettet på Naturhistoriska museet är så levande att du nästan tror att det är dina egna minnen. /Stina

Layoutens effekt


Varför tror du att väljer tidning som du gör? Kan det ha med det grafiska uttrycket att göra? Vi påverkas mer än vi tror av tidskrifternas utformning. Om detta och om typografi, designprinciper och annat som rör design av tidningar och tidskrifter kan du läsa i Tidskriftsdesign (Ordfront 2004) av Eva Jais-Nielsen. Intressant bok för alla med intresse för formgivning. /Stina

Jag tror att svaret är tystnaden


Markus är 19 år och kär för första gången i Björn Sortlands Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn? (X Publishing 2008). Målet för hans kärlek är Ingrid. Men det är någonting hon döljer för honom. Varför är hon så undvikande? Långsamt går det upp för Markus att Ingrid är dödligt sjuk, och att det som borde vara början, bara är början till slutet. Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn är en poetisk och gripande historia, som jag läste med en klump i halsen. /Stina

söndag 7 december 2008

En studie i brott


Camilla Floyd är född i Los Angeles men uppväxt utanför Stockholm. I vuxen ålder återvänder hon för att träffa ett antal unga människor som har erfarenheter från våldets och gängens Los Angeles. Resultatet blir den oroande reportageboken Respekt (Bokförlaget DN 1997). Eller som 14-åriga Gladys uttrycker det:

"Jag bryr mig inte om hur gammal eller stor du är, du kan vara presidenten, jag bryr mig inte, om du gör något mot mig så slår jag tillbaka och det är därför många människor ger mig respekt." /Stina

En jul som spårar ur


I norska Hanne Örstaviks roman Tiden det tar (Alfabeta 2000) tar handlingen plats under en julhelg. För första gången ska Signe och hennes man och lilla dotter fira jul för sig själva. Men Signes föräldrar kommer på oanmält besök och en gammal familjekonflikt gör sig påmind. En händelse som ligger många år tillbaka i tiden spelar fortfarande en avgörande roll i Signes liv. Någonting vilar under den perfekta familjefasaden. /Stina

Ett etiskt dilemma


Hjalmar Söderbergs Doktor Glas (Albert bonniers förlag 1905) har en märklig aktualitet fortfarande, trots att han skrev den för över hundra år sedan. Den handlar om Doktor Glas som får besök av unga Helga. Hon är gift med pastor Gregorius, men det är inget lyckligt äktenskap. Doktor Glas dras in i ett triangeldrama, där frågan om det någonsin är rätt att döda en människa för att rädda en annan ställs på sin spets. /Stina

Bokprat

Du känner väl till att jag och Else-Britt tar emot klasser som vill få tips på bra böcker? Det är bara att boka in sig, men kom ihåg att vara ute i god tid! /Stina